Jajka faszerowane inaczej niż zwykle – zaskocz wszystkich na Wielkanoc!

98
Wielkanocne przepisy
Jajka faszerowane inaczej niż zwykle, pyszne przepisy

Wielkimi, choć jeszcze mało słonecznymi krokami zbliżają się Święta Wielkiej Nocy. To czas, w którym poza strawą duchową ważną rolę odgrywa tradycja świątecznych posiłków. Prym wśród wielkanocnych potrwa wiodą jajka faszerowane.

Prezentujemy kilka przepisów na to, jak nieco je urozmaicić. Tej Wielkanocy jaja przygotuj z jajem!

1. Rybka lubi pływać
… i to w jajku! Farsz z łososia, makreli lub tuńczyka do wyboru. Potrzebujesz:
– 4 ugotowane jajka;
– 50 g kwaśnej śmietany;
– 100 g serka śmietankowego;
– makrela wędzona na gorąco/łosoś wędzony/tuńczyk w sosie własnym;
– 2 łyżeczki chrzanu;
– sól;
– pieprz;
– kilka kropel soku z cytryny;
– rzeżucha.
Wystudzone, ugotowane na twardo jajka przekroić na pół i wyjąć z nich żółtka. Rybę rozdrobnić i połączyć z żółtkami, śmietaną, serkiem śmietankowym, chrzanem, sokiem z cytryny oraz przyprawami. Wymieszane składniki umieścić w połówkach jajek. Udekorować rzeżuchą.

2. Dla koloru – burak
Poza kolorem nada farszowi wspaniały, nietuzinkowy smak! Zaopatrz się w :
– 4 ugotowane jajka;
– ugotowanego, średniej wielkości buraka;
– łyżeczkę chrzanu;
– sól oraz pieprz.
Ugotowane jajka przekrój na pół i wyjmij żółtka. Buraka zetrzyj na tarce o drobnych oczkach, dodaj chrzan, żółtka, sól oraz pieprz. Napełnij farszem połówki jajek, pycha!

3. Zieleń na zdrowie
To dopiero bomba witaminowa! Coraz częściej zaczynamy doceniać cudowne właściwości awokado, na święta przygotuj jajka faszerowane właśnie tym składnikiem. Będziesz potrzebowała:
– 4 ugotowane jajka;
– 2 łyżki twarożku;
– awokado;
– 2 łyżki soku z cytryny;
– szczypiorek;
– sól, pieprz oraz mieloną ostrą paprykę.
Ugotowane jajka wystudzić, przeciąż na pół i wydrążyć żółtka. Obrane i pozbawione pestki awokado rozgnieść z żółtkami, dodając następnie twarożek, sok z cytryny oraz przyprawy. Farsz umieścić w połówkach jajka i ozdobić posiekanym szczypiorkiem.

zielone jajka z awokado
Jajka faszerowane awokado

 

4. Słoneczna kurkuma
Jeśli za oknem pomimo zbliżającej się wiosny wciąż nie ujrzysz słońca… podaj je na talerzu! Do przygotowania tych jajek potrzebujesz:
– 4 ugotowane jajka;
– łyżkę miękkiego masła;
– łyżkę majonezu;
– dwie łyżeczki kurkumy;
– sól, pieprz oraz słodką mieloną paprykę.
Jajka ugotuj na twardo, podziel na pół i wydrąż żółtko. Rozdrobnione żółtko połącz z masłem, majonezem i kurkumą. Dodaj sól i pieprz. Wymieszane składniki umieść w połówkach jajek. Górę posyp słodką papryką, mniam!

Zobacz też: 13 pomysłów na oryginalne i niebanalne pisanki – KROK PO KROKU

5. Ananasa piękna krasa
Ten farsz, choć nieco odważny, bo przełamany słodką nutą, z pewnością podpije podniebienia domowników i gości. Przygotuj następujące składniki:
– 4 ugotowane jajka;
– 4 plastry ananasa (świeżego lub z puszki);
– 3 łyżki kukurydzy konserwowej;
– 2 łyżki majonezu;
– sól i pieprz;
– szczypiorek.
Ugotowane jajka przekrój na pół. Wydrążone żółtka połącz z pokrojonym w kostkę ananasem. Dodaj kukurydzę, majonez oraz przyprawy. Wymieszane składniki nakładaj na połówki jajka. Przyozdób posiekanym szczypiorkiem.

⇓ Dalsze przepisy na stronie 2 ⇓

Jajka faszerowane inaczej niż zwykle – zaskocz wszystkich na Wielkanoc!
4.5 (89.68%) 31 votes

1 KOMENTARZ

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here