Jajka faszerowane inaczej niż zwykle – zaskocz wszystkich na Wielkanoc!

122

6. Śmiej się do sera
… bo śmiech to zdrowie, a jaja i sery źródła białka! Do tego przepisu możesz dodać wybrany ser z pleśnią lub gorgonzolę. Oto lista składników:
– 4 ugotowane jajka;
– 50 g gorgonzoli/innego sera z niebieską pleśnią;
– 1,5 łyżki maślanki;
– sól oraz pieprz;
– natka pietruszki.
Przecięte na pół jajka pozbaw żółtek. Pokrojoną gorgonzolę połącz z maślanką, żółtkami oraz przyprawami. Wymieszaj i nakładaj na połówki jajek. Górę posyp posiekaną natką pietruszki.

7. Musowo – musztarda!
Ten tani i prosty przepis na farsz okaże się nowym doznaniem dla Twojego podniebienia. Nie obawiaj się tego połączenia, jest intensywne i wyraziste, ale na pewno bardzo ciekawe. Będziesz potrzebowała:
– 4 ugotowane jajka;
– 1 łyżka musztardy (sarepska, delikatesowa);
– 1 łyżka miękkiego masła;
– sól oraz mielona, słodka papryka czerwona.
Jaja przekrój na pół i wyjmij z nich żółtka. Następnie połącz je z masłem, musztardą oraz solą. Dokładnie utrzyj masę i nakładaj farsz do połówek jaj. Wierz oprósz mieloną, słodką papryką.

8. Na grzyby do stołu
Skoro mamy święta, musimy znaleźć czas na odpoczynek. Jeśli nie chce Ci się ruszać na dłuższy spacer do lasu, pieczarki podaj do stołu. Do tego dania konieczne są:
– 4 ugotowane jajka;
– 200 g pieczarek;
– mała cebula;
– łyżka masła;
– 2 łyżki majonezu;
– sól oraz pieprz;
– rzeżucha.
Drobno pokrojoną cebulę zeszklij na maśle. Dodaj pokrojone pieczarki i podsmaż. Dopraw solą i pieprzem. Ostudzone i zblendowane pieczarki połącz z żółtkami i majonezem. Farsz umieść na połówkach jajek i posyp rzeżuchą.

To są moje ulubione przepisy na faszerowane jajka. A jakie są Twoje?

Jajka faszerowane inaczej niż zwykle – zaskocz wszystkich na Wielkanoc!
4.5 (89.68%) 31 votes

1 KOMENTARZ

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here