Ciasto Red Velvet to jedno z najbardziej tradycyjnych ciast na świecie. Przepis na nie zna każdy cukiernik. A jednak w naszym kraju nie jest aż tak popularne, jak na to zasługuje. Czas to zmienić! Na przykład za pomocą ciastek Red Velvet z białą czekoladą.
Składniki na ciastka Red Velvet
Aby przygotować pyszne ciastka Red Velvet z białą czekoladą, potrzebujesz tylko kilku składników. Prawdopodobnie większość z nich masz już w swoim domu. Koniecznie zaopatrz się w czerwony barwnik, który jest niezbędny, by uzyskać piękny kolor czerwonego welwetu tych oryginalnych ciastek. Poza tym potrzebujesz:
- 120 gramów cukru trzcinowego
- 70 gramów mąki pszennej
- 130 gramów masła
- 40 gramów kakao
- 1 jajka
- 1 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczki ekstraktu waniliowego
- 80 gramów białej czekolady
Te proste składniki, które każdy z nas ma w domu, pozwolą Ci stworzyć prawdziwie pyszne, zachwycająco słodkie i oryginalnie wyglądające ciasteczka, które możesz z dumą postawić przed swoimi gośćmi. Jak je zrobić?
Jak zrobić ciastka Red Velvet z białą czekoladą?
Zacznij od wymieszania w misce kakao, proszku do pieczenia i mąki. W następnej misce ubij miękkie masło z cukrem – masa powinna stać się puszysta, a cukier całkowicie rozpuszczony. Ubijaj ciągle, dodając powoli jajko, wanilię, barwnik oraz mieszankę mąki z proszkiem. Ubijaj jeszcze chwilę, by składniki się połączyły. Następnie weź tabliczkę białej czekolady i posiekaj ją na drobne kawałki, a później dodaj do gotowej masy i wymieszaj delikatnie za pomocą szpatułki. Przygotuj blaszkę, którą wyłożysz papierem do pieczenia. Korzystając z dużej łyżki, nałóż ciastka na papier i delikatnie je spłaszcz. Pamiętaj o zachowaniu odstępu między porcjami. Piecz przez 10-13 minut w temperaturze 180 stopni.
Tak przygotowane ciastka są gotowe już po wystudzeniu. Będą doskonale smakować do kawy, ale również do lodów – na przykład jagodowych. Koniecznie zrób je u siebie, by ugościć rodzinę czy znajomych na naprawdę wysokim poziomie.