Kłopoty z sercem męczą coraz więcej Polaków. Zdrowa i zbilansowana dieta to podstawa prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu. Aby utrzymać serce w zdrowiu, powinniśmy spożywać produkty bogate w witaminy i wartości odżywcze. Sprawdź, jakie produkty wspomagają pracę serca!
Oliwa z oliwek
Oliwa z oliwek zawiera przeciwutleniacze i zmniejsza ryzyko wystąpienia choroby wieńcowej. Oliwa jest bogata w witaminy A,E,D i K. Działa oczyszczająco na organizm i reguluje pracę żołądka, spowalnia procesy starzenia się i przeciwdziała zakrzepom.
Ryby
Ryby są źródłem kwasów tłuszczowych omega 3, które przyczyniają się do obniżania poziomu cholesterolu i korzystnie wpływają na pracę mózgu. Składniki zawarte w rybach zapobiegają stresowi i regulują ciśnienie krwi. W wyniku smażenia ryby tracą wartości odżywcze, dlatego najlepszą formą spożywania ryb jest jej pieczenie. Podczas smażenia wytwarzają się tłuszcze trans, które zwiększają ryzyko chorób serca. Jednymi z najzdrowszych ryb są łosoś, pstrąg i makrela.
Czosnek
Czosnek to naturalny priobiotyk. Działa antybakteryjnie i przeciwwirusowo. Czosnek wykazuje właściwości przeciwzakrzepowe – jego działanie jest tożsame z działaniem aspiryny – powoduje rozkurcz naczyń krwionośnych. Czosnek wspomaga walkę organizmu w przypadku zakażeń dróg oddechowych oraz obniża ciśnienie. Przyspiesza pracę jelit i wspomaga układ trawienny.
Orzechy
Orzechy zawierają dużą ilość błonnika, witaminy oraz magnez. Orzechy wspomagają koncentrację i pracę układu nerwowego, wspomagają trawienie i chronią układ krążenia. Orzechy zalecane są osobom chorującym na cukrzycę, ponieważ mają niski indeks glikemiczny. Zawierają białko, tłuszcz, żelazo, magnez, potas, fosfor, błonnik, kwasy tłuszczowe i cynk. Najzdrowszymi orzechami są orzechy włoskie.
Pomidory
Pomidory zawierają likopen, czyli związek chemiczny z grupy karotenów. Likopen jest przeciwutleniaczem występującym w pomidorach. Likopen wzmacnia kości, wspomaga układ sercowo-naczyniowy i zmniejsza ryzyko zawału. Spożywanie pomidorów dobrze wpływa na nasze serce, ponieważ w pomidorach znajdziemy dużą ilość potasu, który wspiera pracę układu krążenia i obniża ciśnienie. Pomidory poprawiają wygląd skóry, opóźniają starzenie i zmniejszają ryzyko wystąpienia nowotworów. Poprawiają odporność i zapobiegają miażdżycy.
W diagnozowaniu chorób serca stosuje się badanie Holterem. Urządzenie Holtera monitoruje pracę serca i zapisuje każde odchylenie od normy. Obecnie z racji długich okresów oczekiwania na badanie, stosuje się badania wysyłkowe. Jak to działa? Pacjent samodzielnie przeprowadza badanie, a następnie odsyła urządzenie. Lekarz kardiolog wykonuje opis badania.