Jajka faszerowane inaczej niż zwykle – zaskocz wszystkich!

5
2560
Wielkanocne przepisy
Jajka faszerowane inaczej niż zwykle, pyszne przepisy

Jajka faszerowane są prostą i ciekawą przystawką zarówno na co dzień jak i od święta. Wielkimi, choć jeszcze mało słonecznymi krokami zbliżają się Święta Wielkiej Nocy. To czas, w którym poza strawą duchową ważną rolę odgrywa tradycja świątecznych posiłków. Prym wśród wielkanocnych potrwa wiodą jajka faszerowane. Także nie czekaj i spróbuj od razu!

Jajka faszerowane – najlepsze pomysły

Jajka to skarbnica witamin dlatego warto je jeść, choć z umiarem. Co więcej są niskokaloryczne i bogate w kwasy omega-3. Zawierają cholesterol w związku z tym zaleca się jedzenie do 10 sztuk tygodniowo dla osoby dorosłej (liczmy w całości jak również zjedzone np. ciasta i makarony).

Prezentujemy kilka przepisów na to, jak nieco je urozmaicić. Tej Wielkanocy jaja przygotuj z jajem! Idealne dla gości o różnych upodobaniach, ponieważ łatwo zmieniać wersję i w rezultacie z jednej ugotowanej partii stworzyć miks smaków. Smakują zarówno dorosłym jak i również dzieciakom.

1. Rybka lubi pływać

… i to w jajku! Farsz z łososia, makreli lub tuńczyka do wyboru, ponieważ większość ryb będzie pasowała. Także potrzebujesz:
– 4 ugotowane jajka;
– 50 g kwaśnej śmietany;
– 100 g serka śmietankowego;
– makrela wędzona na gorąco/łosoś wędzony/tuńczyk w sosie własnym;
– 2 łyżeczki chrzanu;
– sól;
– pieprz;
– kilka kropel soku z cytryny;
– rzeżucha.
Wystudzone, ugotowane na twardo jajka przekroić na pół i wyjąć z nich żółtka. Rybę rozdrobnić i połączyć z żółtkami, śmietaną, serkiem śmietankowym, chrzanem, sokiem z cytryny oraz przyprawami. Wymieszane składniki umieścić w połówkach jajek i udekorować rzeżuchą.

2. Dla koloru – burak

Poza kolorem nada farszowi wspaniały, nietuzinkowy smak! Dlatego zaopatrz się w :
– 4 ugotowane jajka;
– ugotowanego, średniej wielkości buraka;
– łyżeczkę chrzanu;
– sól oraz pieprz.
Ugotowane jajka przekrój na pół i wyjmij żółtka. Buraka zetrzyj na tarce o drobnych oczkach, dodaj również chrzan, żółtka, sól oraz pieprz. Napełnij farszem połówki jajek i gotowe, pycha!

3. Zieleń na zdrowie

To dopiero bomba witaminowa! Coraz częściej zaczynamy doceniać cudowne właściwości awokado! Na święta przygotuj jajka faszerowane właśnie tym składnikiem i dbaj o zdrowie. Będziesz potrzebowała:
– 4 ugotowane jajka;
– 2 łyżki twarożku;
– awokado;
– 2 łyżki soku z cytryny;
– szczypiorek;
– sól, pieprz oraz mieloną ostrą paprykę.

Ugotowane jajka wystudzić, przeciąż na pół i wydrążyć żółtka. Obrane i pozbawione pestki awokado rozgnieść z żółtkami, dodając następnie twarożek, sok z cytryny oraz przyprawy. Farsz umieścić w połówkach jajka i ozdobić posiekanym szczypiorkiem.

zielone jajka z awokado
Jajka faszerowane awokado

4. Słoneczna kurkuma

Jeśli za oknem pomimo zbliżającej się wiosny wciąż nie ujrzysz słońca… podaj je na talerzu! Do przygotowania tych jajek potrzebujesz:
– 4 ugotowane jajka;
– łyżkę miękkiego masła;
– łyżkę majonezu;
– dwie łyżeczki kurkumy;
– sól, pieprz oraz słodką mieloną paprykę.

Jajka ugotuj na twardo, ale staraj się nie przegotować, podziel na pół i wydrąż żółtko. Rozdrobnione żółtko połącz z masłem, majonezem i kurkumą. Dodaj sól oraz pieprz. Wymieszane składniki umieść w połówkach jajek, a górę posyp słodką papryką i zajadaj, mniam!

Zobacz też: 13 pomysłów na oryginalne i niebanalne pisanki – KROK PO KROKU

5. Ananasa piękna krasa

Ten farsz, choć nieco odważny, ponieważ przełamany słodką nutą, z pewnością podpije podniebienia domowników i gości. Przepis jest warty wypróbowania więc przygotuj następujące składniki:
– 4 ugotowane jajka;
– 4 plastry ananasa (świeżego lub z puszki);
– 3 łyżki kukurydzy konserwowej;
– 2 łyżki majonezu;
– sól i pieprz;
– szczypiorek.

Ugotowane jajka przekrój na pół. Wydrążone żółtka połącz z pokrojonym w kostkę ananasem. Dodaj kukurydzę, majonez oraz przyprawy. Wymieszane składniki nakładaj na połówki jajka. Przyozdób posiekanym szczypiorkiem, ponieważ nada to aromatu.

6. Śmiej się do sera

… bo śmiech to zdrowie, a jaja i sery źródła białka! Do tego przepisu możesz dodać wybrany ser z pleśnią lub gorgonzolę. Oto lista składników:
– 4 ugotowane jajka;
– 50 g gorgonzoli/innego sera z niebieską pleśnią;
– 1,5 łyżki maślanki;
– sól oraz pieprz;
– natka pietruszki.

Przecięte na pół jajka pozbaw żółtek. Pokrojoną gorgonzolę połącz z maślanką, żółtkami oraz przyprawami. Wymieszaj i nakładaj na połówki jajek. Górę posyp posiekaną natką pietruszki.

7. Musowo – musztarda!

Ten tani i prosty przepis na farsz okaże się nowym doznaniem dla Twojego podniebienia. Nie obawiaj się tego połączenia, jest intensywne i wyraziste, ale na pewno bardzo ciekawe. Pomimo tego, że w składzie jest musztarda to nie są za ostre.  Jajka faszerowane z musztardą składniki:
– 4 ugotowane jajka;
– 1 łyżka musztardy (sarepska, delikatesowa);
– 1 łyżka miękkiego masła;
– sól oraz mielona, słodka papryka czerwona.

Jaja przekrój na pół i wyjmij z nich żółtka. Następnie połącz je z masłem, musztardą i solą. Dokładnie utrzyj masę i nakładaj farsz do połówek jaj. Wierzch oprósz mieloną, słodką papryką po to aby nadać koloru.

8. Na grzyby do stołu

Skoro mamy święta, musimy znaleźć czas na odpoczynek. Dodatkowo jeśli nie chce Ci się ruszać na dłuższy spacer do lasu, pieczarki podaj do stołu! Do tego dania konieczne są:
– 4 ugotowane jajka
– 200 g pieczarek;
– mała cebula;
– łyżka masła;
– 2 łyżki majonezu;
– sól, pieprz oraz rzeżucha.

Drobno pokrojoną cebulę zeszklij na maśle. Dodaj pokrojone pieczarki i podsmaż. Dopraw solą i pieprzem. Zblendowane ale i też ostudzone pieczarki połącz z żółtkami i majonezem. Farsz  umieść na połówkach jajek i posyp rzeżuchą.

To są moje ulubione przepisy na jajka faszerowane. Ze względu na to, że można je szybko przygotować to ratowały nie jedną imprezę i smakowały każdemu!

A jakie są Twoje ulubione? Jeśli tylko znasz lepsze to koniecznie się nimi podziel 🙂

Poprzedni artykułAnaliza kolorystyczna – sprawdź jaką porą roku jesteś!
Następny artykułAloes dla skóry i zdrowia – roślina dobra na wszystko?
Codziennie robię research, aby serwować tylko to co jest teraz na czasie! Poruszam tematy mody i stylu, ale także coraz częściej kieruję się w stronę biznesu, rozwijania własnej firmy i dzielę się doświadczeniami z tego zakresu.
0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Powiadom o
guest
5 komentarzy
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Magda S.

Wersja z awokado brzmi ciekawie

GosiaEr

Hmmm może w końcu zaskoczę domowników i przygotuję coś innego …. dałaś tyle opcji do wyboru, że skuszę się na pewno 🙂 pozdrowienia

Świat Toli

Aż ślinka cieknie. Zjadłabym jajeczko.

Edi i Marco Voyager

Cóż to za wspaniałe zestawy i kolorowe. Mniam, aż ślinka cieknie.

Witek

Z tego przedświątecznego przepracowania nie dojrzałem tak ciekawych propozycji, które można by zrobić na święta. Postanowiłem więc wykonać to w innym czasie… może jak goście zajadą nad morze… 🙂