Kuchnia polska staje się czymś interesującym nie tylko dla osób, które nie przepadają za nowościami, a schabowy z kością jest dla nich najlepszym daniem pod słońcem. Obecnie również młodzi i żądni różnych smaków ludzie szukają polskich dań, które mogą zaspokoić ich potrzeby. Skąd to zainteresowanie polską kuchnią?
Więcej wiedzy
Utarło się przekonanie, że kuchnia polska jest po prostu nudna. Nie znajduje się w niej nic ciekawego – sporo mięsa, trochę warzyw, ziemniaki bądź kasza. I to by było na tyle. Jednak to ogromny błąd! Tradycyjna kuchnia polska rzeczywiście opiera się w dużej mierze na mięsie i rybach, jednak są to składniki wysokiej jakości, jak mięso królicze, sarnina czy też jesiotry bądź karpie. Do tego nieobce jest nam korzystanie z warzyw sezonowych, które rosły i nadal rosną na naszych ziemiach. To pyszne buraki, ogórki, szczaw, chrzan, ale też rzepa czy dynia. Z tych składników, najlepiej lokalnych i sezonowych, można stworzyć doskonałe dania kuchni polskiej, które będą tradycyjne, a jednocześnie interesujące i przepyszne.
Kuchnia polska niejedno ma imię
Trudno mówić o jednorodnej kuchni polskiej, gdyż w każdym regionie naszego państwa panują i panowały przeróżne nawyki żywieniowe oraz tradycje – czerpane także z krajów ościennych. Dzięki temu kuchnia polska jest różnorodna i niezwykle ciekawa. Czerpie z różnych trendów, obecnie także najnowszych, by dopasować się do rosnących potrzeb i ciągle zmieniających się gustów. Obecnie znaleźć możemy w niej więcej warzyw, niż w kuchni typowo staropolskiej. I to ogromny sukces, ale także powód, dla którego można ją pokochać.
Świadectwo dobrych restauracji
To jeden z najważniejszych powodów, dla których kuchnia polska znów stała się popularna. Bo świetni kucharze, którzy kiedyś woleli sięgać po kuchnię włoską czy francuską, obecnie na nowo odkrywają Polskę i są w niej zakochani. A to skutkuje otwarciem kolejnych restauracji, które doskonale karmią.
Gdzie znajduje się idealna restauracja z kuchnią polską? Warszawa to miejsce, w którym bez problemu znajdziesz miejsce z tradycyjnymi daniami, takimi jak zupa rakowa, polędwica wołowa czy pierogi z cielęciną. Na szczęście także w mniejszych miastach ludzie otwierają się na tradycyjne, choć wyszukane smaki.